Karatepe Köyü Katliamı
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Yunanlılar, müttefiklerinin de desteğiyle, 15 Mayıs 1919’da, önce İzmir’e çıkmışlar ve oradan tüm Batı Anadolu’ya genişletilen bir işgal hareketi başlatmışlardır. Yaklaşık olarak 40 ay süren işgal sırasında, en çok tahrip edilen ve zulüm gören yörelerimizden birisi merkezi, kazaları ve köyleri ile Aydın Sancağı olmuştur . Özellikle Köşk ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yapılan işkenceler ve işlenen cinayetler, tarihe ve gönüllere kanla yazılmıştır.
Karatepe Katliamı, Türk halkının direnişini kırmak için, Yunanlıların sistemli bir şekilde uyguladıkları yıldırma politikasının, en trajik örneklerinden birisiydi. Kendilerini uygar dünyanın temsilcileri olarak gören işgalci Yunan Ordusu’nun bir müfreze askeri, 18 Şubat 1922 gecesi, yerli Rumların kılavuzluğunda Karetepe Köyü’ne geldi. Amaçları Kuva-yı Milliye’ye destek olan köylüleri, çevre köylere de ibret olacak şekilde cezalandırmaktı.
Yunan ihrak(yakma) birliği askerleri, köyün etrafını kuşattıkdan sonra, teker teker evlere girdiler. Köylülerden bir kısmını evlerinde silahla tarayarak ve yakarak öldürüyor, büyük bir kısmını da ite-kaka camilere dolduruyorlardı. Bu arada bulabildikleri para ve kıymetli eşyaları da gasbediyorlardı. Evlerde yapılan katliamların en büyüğü, Sekiyurt Mahallesi’ndeki Kazıklar’ın evinde oldu. Ev halkından dokuzu şehit edildi, üçü de kaçarak kurtuldu.
Sarı Ahmetler, Helvacılar, Mahmutlar ve Akçalar Mahalleleri’nde oturanlar Sarı Ahmetler Camisi’nde, Sekiyurt Mahallesi’nde oturanlar da Sekiyurt Cami’sinde toplanmışlardı. Yunan askerleri, bu iki camide topladıkları köylülerin üzerlerine makinalı tüfeklerle ateş açtılar, bombalar attılar, ölmeyen insanlar olabileceği düşüncesi ile üzerlerine çıkıp tek tek süngüledüler, son olarak da çalı parçaları ve benzinle camileri yaktılar. Sarı Ahmetler Camisi’ndeki 123 kişiden 98’i şehit oldu, 25’i ise yaralı olarak kaçmayı başarabildi. Sekiyurt Camisi’nde ise 56 kişi şehit edildi.
O gece insanlarımız – hamile kadınlar, savunmasız çocuklar, masum bebekler, yaşlılarımız - vuruldu, diri diri yakıldı, yol kenarlarında, orman içlerinde, ağaç diplerinde süngülendi. İşkence ve katliam sabaha kadar devam etti.
Hiç şüphesiz Karatepe Köyü Katliamı, Yunan işgali süresince bölgede gerçekleştirilen en büyük sivil katliam olarak kayıtlara geçmiştir. Köydeki evlerin dağınık oluşu ve savaş sırasında kayıtların sağlıklı tutulamaması gibi sebeblerle, katliamda ne kadar insanımızın şehit edildiği kesin olarak belirlenemese de, resmi belgelere ve tanıkların anlatımlarına göre, hayatını kaybedenlerin sayısının 200’ün üzerinde olduğu saptandı.
Milletimiz ve insanlık, bu vahşeti gerçekleştirenleri hiçbir zaman unutmayacak ve affetmeyecektir. Sehidlerimizin ruhları şâd olsun.
18 Şubat 1922 Akşamı Karatepe Köyü’nde Yaşanan Yunan Katliamında İsimleri Tespit Edilebilen Şehitlerimiz
1. Yavuzköylü Hafız Nuri
2. Kır Mustafa’nın Aliye
3. Molla Mehmet’in hanımı Emir Hatice
4. Molla Mehmet’in oğlu Mustafa
5. Molla Mehmet’in oğlu Abidin
6. Molla Mehmet’in kız kardeşi Fadime
7. Molla Mehmet’in kız kardeşinin kızı Naime
8. Hoca Nuri Efendi
9. Hoca Nuri Efendi’nin hanımı Feride
10. Hoca Nuri Efendi’nin oğlu Lütfi
11. Hoca Nuri Efendi’nin oğlu Mustafa
12. Hoca Nuri Efendi’nin oğlu Ahmet
13. Hoca Nuri Efendi’nin kızı Gülsüm
14. Hoca Nuri Efendi’nin kızı Hafize
15. Horzum Mustafa
16. Horzum Mustafa’nın oğlu Mehmet
17. Horzum Mustafa’nın kızı Fatma
18. Horzum Mustafa’nın torunu Mustafa
19. Horzumlar’dan Fatma
20. Horzumlar’dan Mustafa
21. Horzumlar’dan Mustafa
22. Çam Hasanlar’ın Ayşe
23. Çam Hasanlar’ın Hatice
24. Şeyhlioğulları’ndan Hamide
25. Şeyhlioğulları’ndan Hamide oğlu Mustafa
26. Şeyhlioğulları’ndan Hamide oğlu Musa
27. Şeyhlioğulları’ndan Bahri’nin Hanımı Hediye
28. Şeyhlioğulları’ndan Bahri’nin Bir yaşındaki oğlu
29. Şeyhlioğulları’ndan Bahri’nin iki yaşındaki oğlu
30. Kazıklar’ın Bayram
31. Kazıklar’ın Bayram’ın hanımı
32. Kazıklar’ın Bayram’ın kızı Fatma
33. Kazıklar’ın Fatma’nın oğlu
34. Kazıklar’ın Fatma’nın oğlu
35. Kazıklar’ın Fatma’nın oğlu
36. Kazıklar’ın Fatma’nın oğlu
37. Kazıklar’ın Fatma’nın oğlu
38. Kazıklar’ın Fatma’nın kızı
39. Molla Hüseyin
40. Dudu Hanım
|
41. Yörük Ahmet
42. Yörük Ahmet’in hanımı Ayşe
43. Yörük Ahmet’in oğlu Mehmet
44. Yörük Ahmet’in kızı Vesile
45. Yörük Ahmet’in kızı Akile
46. Yukarıevli Hatice Hanım
47. Çerçioğulları’ndan Hasan
48. Sarı Ahmetler’in Ali
49. Sarı Ahmetler’in Fatma
50. Sarı Tekeli Ali
51. Havva’nın kardeşi Rukiye
52. Yörük Mustafa Çavuş’un İbrahim
53. Molla Velioğlu Mehmet
54. Molla Velioğlu Mehmet’in hanımı Hatice
55. Molla Velioğlu Mehmet’in oğlu Hasan
56. Karakaşlar’dan Fadime
57. Halil kızı Gülşah
58. Mustafa Çavuş’un amcası Mehmet
59. Mehmet YILMAZ’ın ninesi
60. Azaplı’dan Samancı Mehmet
61. Hatice kızı Zeynep
62. Hatice kızı Zeynep’in oğlu Mehmet
63. Gacarlar’dan Kezban
64. Gacaroğlu Mehmet’in kardeşi
65. Küçük Ali
66. Cemaller’in Salih’in dedesi
67. Çıngıllar’dan İsmail
68. Çıngıllar’dan Gülsüm
69. Hatice Gelin
70. Hatice Gelin’in kundaktaki bebeği
71. Şeyhli Hocalar’dan Mehmet
72. Dereliler’in Ali
73. Hüseyinciler’den İbrahim’in hanımı
74. Efecik Muhammet’in hanımı
75. Dervişler’den Veli
76. Mehmet AYAR’ın dedesi Mehmet
77. Musaflı Mehmet Hoca
78. Kezibancı Karısı |
ANIT KAİDESİ
"Aydın Cephesi’de Mübarek Vatanı istila etmeye çalışan düşmanla Kuva-yı Milliye çarpışmakta ve her karış toprağına sadık ve fedakar evlatlarının naaşlarını gömmektedir. Hiçbir kuvvet, hiçbir salahiyet tarihin emrettiği vazifeden milletimizi men edemeyecektir…"
Mustafa Kemal ATATÜRK
|
Onlar;
Karatepeli analar, babalar, genç kızlar,
Bebekler, çocuklar, yaşlılar, Yüzlerce can, Yunan askerlerince katledildiler. Yanmış, parçalanmış bedenleri ile Bu topraklarda, Sonsuzluk uykusuna yattılar.
|
Karatepe Şehitlerini Anma Töreni ve "Karatepe Köyü Şehitlik Camii" Temel Atma Töreni Yapıldı.
18 şubat 1922 tarihinde ilçemiz Karatepe Köyünde, Yunan Yakma Birliği Askerleri tarafından iki ayrı camiye ve bazı evlere toplanarak yakılmak suretiyle şehit edilen, Karatepe şehitlerini anma günü için tören düzenlendi. Törene Sayın Valimiz Hüseyin Avni ÇOŞ, Aydın Milletvekili Atilla KOÇ, Kamu Kurum ve Kuruluşların temsilcileri ve çevre İlçelerden gelen çok sayıda vatandaş katıldı.
Daha sonra Köşk Karatepe Köyü Muhtarlığı ve Karatepe Köyü Şehitlik Camii Yaptırma Çevre Düzenleme Yaşatma Derneği tarafından, Karatepe şehitleri için yapılacak olan caminin temeli atıldı. Temeli atılan caminin arazisi hayırsever vatandaşlarımızdan, merhum Kezban GÜN ile Zehra ÇINAR’ ın varisleri tarafından hibe edildi. Caminin mimari projesi Hilmi ŞENALP tarafından çizilmiştir. Yapılacak olan cami içten içe 102 m2 olup, 100 kişi aynı anda ibadet edebilecektir.
Camii İnşaatı Devam Ediyor ( 24 Nisan 2011)
19 Eylül 2014 Cuma Günü Karatepe Camisi Törenle Açıldı.
Karatepe Şehitliği Camii Yaptırma, Çevreyi Düzenleme ve Yaşatma Derneği tarafından sağlanan bağışlarla temel üzerine duvarların inşası gerçekleştirilen ve kaynak yetersizliği nedeniyle bir süre ara verilen inşaat, Valimiz Sayın Erol AYYILDIZ’ ın sağladığı ilave kaynak aktarımları ile tamamlanmıştır.
Caminin açılış törenine, Valimiz Sayın Erol AYYILDIZ, Aydın Milletvekili Sayın Mehmet ERDEM, Aydın Milletvekili Sayın Semiha ÖYÜŞ, Kültür ve Turizm Eski Bakanımız Sayın Atilla KOÇ, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Mustafa Celal ERTÜRK, Vali Yardımcılarımız Muhsin ÇATMADIM ve Mustafa YILDIZ, İlçe Kaymakamımız Murat Sefa DEMİRYÜREK, Nazilli Kaymakamı Mehmet OKUR, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Evrim KARAKOZ, Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri KILINÇ, Nazilli Belediye Başkanı Haluk ALICIK, il müdürleri, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.